درباره پروژه:‌

ماده ۲۱ اعلامیه جهانی حقوق بشر می‌­گوید:

«هر شخصی حق دارد که در مدیریت دولت کشور خود، مستقیما یا به واسطه انتخاب آزادانه نمایندگان، شرکت کند.

هر شخصی حق دسترسی برابر به خدمات عمومی، در کشور خویش دارد. اراده مردم می‌بایست اساس حاکمیت دولت باشد؛ چنین اراده‌ای می‌بایست در انتخاباتی حقیقی و ادواری اعمال گردد که مطابق حق رأی عمومی باشد که حقی جهانی و برابر برای همه است. رأی گیری از افراد می‌بایست به صورت مخفی یا به طریقه‌ای مشابه برگزار شود که آزادی رأی را تأمین کند.»

عرصه سوم در سال 2014، پروژه درصحن را با هدف شفاف سازی فعالیت نمایندگان مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان آغاز کرد. درصحن متولد شد تا در نقش ناظر و راوی انتخابات ۱۳۹۴ ، نقشی هر چند کوچک، در شکل گیری مجلسی نزدیک تر به خواست و مطالبه مردم ایران،‌ ایفا کند،‌ لذا ما با نظارتی مستمر و فعالانه بر انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان، تلاش کردیم سطح مشارکت عمومی را افزایش دهیم، جامعه مدنی را به ایفای نقشی پررنگ تر تشویق کنیم و تعداد نمایندگان دموکراسی خواه به طور عام و تعداد نمایندگان زن مدافع حقوق زنان را به طور خاص افزایش دهیم و اینک در فرصت کوتاه باقی مانده تا برگزاری دو انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای اسلامی شهر و روستا در ایران، می کوشیم ناظر و راوی رویدادهای پیش رو باشیم.

انتخابات ریاست جمهوری اگرچه همیشه حساسیت برانگیز و تعیین کننده بوده ولی در این دوره به دلیل اینکه رقابت میان رئیس جمهور فعلی و دیگر کاندیداها برگزار می شود، حساسیت کمتری خواهد داشت و ما به عنوان عضوی از جامعه مدنی ضمن نظارت بر روند انتخابات و گزارش موارد احتمالی نقض قانون، می کوشیم نقشی موثر در برگزاری انتخاباتی سالم داشته باشیم.

اما همزمان با برگزاری انتخابات ریاست جمهوری،‌ مردم ایران در هر شهر و روستا، نمایندگانی را برمی گزینند تا برای مدت چهار سال در شوراها، مطالبات آنها را پیگیری و بر امور شهری و روستایی نظارت کنند. انتخابات شوراها در دوره پیش رو از چند جهت مهم و تعیین کننده خواهد بود:

۱- شوراها با پشت سرگذاشتن دوران طفولیت، وارد مرحله تازه ای از حیات خود می شود. دستگیری های متعدد اعضای شوراهای شهر در سراسر کشور و تعطیلی برخی از شوراها به دلیل فساد مالی،‌ از تبعات بی تجربگی اعضای شورای شهر و نهادهای نظارتی در مواجهه با مساله شوراها و تازگی نوعی رابطه میان شوراها و شهردارانی بود که پیش از این از سوی وزارت کشور کنترل و نظارت می شدند. دستگیری اعضای شورای شهر تبریز، انحلال شورای شهر کرمانشاه، انحلال شورای شهر رشت، دستگیری و حبس اعضای شورای شهر سیرجان،‌ و تکرار این اتفاقات در شهرهای بهشهر، اهواز و … نمونه هایی از بروز فساد در شوراهای شهر است. از این رو شوراها به عنوان نهاد ناظر بر شهرداری ها نه تنها در ماموریت خود موفق عمل نکردند بلکه خود به فسادی آلوده شدند که قرار بود مانع بروز آن باشند. در دوره پیش رو، هم مردم و هم مدیران دولتی و شهری و هم اعضای شوراها از تجربه کافی برخوردارند و انتظار می رود خلاء نظارت مردمی و حکومتی بر شوراها و شهرداری ها برطرف و سطح پاسخگویی و نظارت پذیری شوراها افزایش یابد.

۲- اوج گیری بحران های زیست محیطی، همچون بحران آب و تشدید خشکسالی، و ضرورت حل آن از طریق همکاری عمومی،‌ این انتظار را دو چندان می کند تا نمایندگان مردم در شوراها در تعامل با جامعه و حکومت، در حل معضلات شهری و زیست محیطی،‌ فعالانه تر عمل کرده و از طریق شورای عالی استان ها و در همکاری نزدیک با نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی، نسبت به رفع مشکلات قانونی و حقوقی موجود اقدام کنند.

۳- تلاش دولت برای رفع تحریم های بین المللی و گشودن باب سرمایه گذاری خارجی در طرح هایی زیربنایی و توسعه ای،‌ اقتضا می کند تا اعضای شوراها، به عنوان نمایندگان مردم، با شناسایی نیازهای جامعه شهری و روستایی، در جذب سرمایه و تشویق دولت به تکمیل طرح های عمرانی،‌ فعالانه عمل کنند.

۴- در دوره آتی انتظار می رود خلاء رابطه سازنده میان شوراها و جامعه مدنی، بهبود یابد و با برقراری همکاری هدفمند و تنگاتنگ میان این دو نهاد عمومی،‌ شوراها نقشی موثرتر در تامین مطالبات جامعه برداشته و روند توسعه مناطق کمتر توسعه یافته را شتاب بخشند.

از این رو «عرصه سوم» به عنوان عضوی از جامعه مدنی حامی اعلامیه جهانی حقوق بشر و پایبند به منافع دموکراتیک مردم ایران، می کوشد با تمرکز بر انتخابات شوراها،‌ نظارت مردمی بر شوراها را افزایش، رابطه شوراها و جامعه مدنی را مستحکم، مشارکت عمومی در انتخابات شوراها را افزایش،‌ موقعیت زنان و جوانان دموکراسی خواه را در شوراها تقویت و مقوم حقوق اقلیت ها باشد.

عرصه سوم در دوره جدید فعالیت خود می کوشد با توسعه پروژه درصحن، نظارتی مستمر و فعالانه بر انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای شهر و روستا در سال ۱۳۹۶ داشته باشد. ما می کوشیم،‌ با انتقال تجربیات دیگر کشورها در حوزه شوراها و با انتقال دانش صاحب نظران و اساتید علوم سیاسی و اجتماعی،‌ سطح نظارت مردمی و مدنی بر شوراها را افزایش و نمایندگان شوراها را به پاسخگویی بیشتر تشویق کنیم.

همکاری و هم یاری تک تک شهروندان، می تواند میزان موفقیت این پروژه را افزایش دهد. خوشحال میشویم گزارش ها، عکس ها و ویدئوهای تان از روند انتخابات در محل زندگی تان یا رویدادهایی پیرامونی تان که به حوزه شوراها و مجلس شورای اسلامی مرتبط می شود را برای ما ایمیل کنید.

اهداف پروژه «در صحن»

«در صحن» پروژه­‌ای است با هدف:

  • گسترش شفافیت سیاسی در پروسه های دموکراتیک در ایران
  • افزایش مشارکت سیاسی با فراهم آوردن اطلاعات کامل برای شهروندان جهت اخذ تصمیمات آگاهانه

از طریق :

  • ارائه اطلاعات دقیق، انتشار تحقیقات و پژوهش‌هایی که می‌تواند از سوی «سیاستمداران پاسخگو» مورد استفاده قرار گیرند.
  • افزایش آگاهی در مورد ارتباط بین منافع و ارزش‌های خود با مواضع گروه‌ها، سازمان‌ها، احزاب سیاسی و سیاستمداران
  • ارائه ابزاری برای نظارت شهروندان بر رفتار سیاسی-مدنی نمایندگان، کاندیداها، احزاب و جریان‌های سیاسی

اصول اخلاقی و حرفه‌ای:

عرصه سوم در پیش‌برد پروژه «در صحن» همانند همیشه پایبندی به اصول حرفه‌ای و ارزش‌های اخلاقی را سرلوحه تمامی فعالیت­‌ها و پروژه‌های خود قرار داده و سعی می‌کند همواره به موارد زیر پایبند باشد:

۱- کوشش در راه حفظ صلح و آرامش بین­‌المللی و هم‌زیستی مسالمت آمیز ملت­‌ها، مقابله با گسترش وسایل و ادوات کشتار جمعی، مانند سلاح‌های هسته­‌ای، شیمیایی، میکروبی و جلوگیری از آلودگی محیط زیست؛

۲- احترام نسبت به ارزش‌های بشریت در جامعه جهانی از جمله اصول دموکراسی، حقوق بشر، آزادی‌های بنیادی، حق توسعه سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی کشورها و همچنین گوناگونی زبان‌ها و فرهنگ‌ها؛

۳- تعهد به شفافیت، پاسخگویی و استقلال بعنوان ارزش‌هایی که عرصه سوم در هنگام انتشار کلیه نشریات، خود را متعهد به رعایت آن می­‌داند.

4- رعایت حریم خصوصی افراد و پرهیز از ورود به آن.

ما در عرصه سوم معتقدیم ایجاد شفافیت در خصوص روابط خانوادگی نمایندگان با صاحب منصبان که در ورود آنها به قدرت نقش داشته یا تلاش آنها در انتصاب فامیل و اعضای خانواده در مناصب دولتی و حکومتی که می­‌تواند خویشاوند سالاری را ترویج و مانع شایسته سالاری شود، را در حوزه حریم خصوصی نمی­‌دانیم از این رو در معرفی نمایندگان به این ابعاد نیز در حد توان پرداخته‌­ایم.

از این رو عرصه سوم از کلیه همکاران خویش می­‌خواهد این ارزش‌ها را برای افزایش استانداردهای کیفی نشریات این مؤسسه رعایت کنند. به آداب، سنت‌ها، اصول و عقاید قومی، ملی و مذهبی و همین­‌طور مبانی اخلاق همیشه احترام بگذارند و از هرگونه گرایش به تبعیض جنسیتی، نژادی، عقیدتی، قومی و تبلیغ خصومت‌آمیز در این زمینه­‌ها و همچنین تشویق و تحریک به جنگ تجاوزکارانه و توسعه طلبانه نسبت به کشورهای دیگر، خودداری کنند.

شرایط و ضوابط همکاری با پروژه «در صحن»

عرصه سوم ترجیح می­‌دهد که نویسندگان و همکاران پروژه از خلاقیت خویش بهره ببرند و از رونویسی تا جای ممکن پرهیز کنند. از نقل قول‌هایی که در متن بدان استناد می­‌کنند اطمینان حاصل کرده باشند.

میان واقعیت، گمانه زنی و شایعه، تفاوت بسیاری وجود دارد. شایعات و گمانه‌ها صرفا در جایی قابل اعتنا هستند که از نظر طرح موضوع در مطلب اهمیت داشته باشند. نظرات، عقاید شخصی هستند. حقایق نیز، رویدادهای مسلمی هستند که روی داده و می­‌تواند از سوی سایر منابع تأیید شوند.

استناد به منابع موثق همچنین کمک می­‌کند تا سازمان اعتبار خویش را به عنوان یک سازمان شفاف و مورد اعتماد حفظ کند. این موضوع بخش مهمی از مسئولیت نویسندگان است تا شایعات، گمانه‌زنی‌ها، باورها و واقعیت‌های خبری را از یکدیگر جدا نمایند. البته اشتباه ممکن است رخ دهد. عرصه سوم یادگیری از اشتباهات را در دستور کار خویش قرار داده است و از فضاسازی برای بهبود روش ها استقبال می­‌کند.

 

بنابراین آگاهی و دقت؛

پرهیز از ارايه‌ی اطلاعات مبهم؛

راز‌داری و شفافیت توامان؛

پرهیز از خبرسازی؛

احترام به آداب، سنت‌ها، اصول و عقاید قومی؛

احترام به حیثیت شخصی و حریم خصوصی افراد؛

عدم جهت‌گیری تبعیض‌آمیز؛

پرهیز از جانبداری سیاسی، قومی و مذهبی؛ و پرهیز از خشونت کلامی، شرط ما برای همکاری است.

درباره عرصه سوم:

سازمان غیر دولتی و ناسودبر «عرصه سوم» در سال ۱۳۸۹ / ۲۰۱۰ در آمستردام (هلند) بنیان نهاده شد و به ثبت رسید. این سازمان به کوشش گروهی از کنش‌گران مدنی و شخصیت‌های علمی ایرانی و غیر ایرانی در هلند با اهداف زیر شکل گرفته‌است:

ترویج و گسترش اندیشه‌های مدنی، صلح‌آمیز، دموکراسی و حقوق بشر

ظرفیت‌سازی سازمان‌ها، کنشگران جامعه مدنی و مدافعان حقوق بشر

ترویج و گسترش اخلاق مدنی و فرهنگ کارهای داوطلبانه

آسان‌سازی دسترسی، گردش و مبادله آزاد اطلاعات

و ایجاد فضایی مناسب برای تبادل نظر، گفت‌و‌گو بین کنش‌گران جامعه مدنی  و دیگر گروه‌های اجتماعی

از دیدگاه پایه‌گذاران «عرصه سوم»، جامعه مدنی کانون مقاومت، تهدید قدرت سیاسی و عرصه قدرت‌یابی شهروندان است. جامعه مدنی مرکز بروز خلاقیت‌ها، ابتکارات تازه اجتماعی و مدرسه آموزش و تمرین دموکراسی، تساهل، مدارا، شهامت و اخلاق مدنی است. جامعه مدنی همچنین کانون تولید، انباشت سرمایه اجتماعی و عرصه آزادی، رهایی و برابری است.

تماس با ما:

در صورت لزوم شما می‌توانید از طریق ایمیل‌های زیر با ما تماس گرفته و ما را با نقطه نظرات خود آشنا کنید.

تماس با مدیریت پروژه «در صحن»: [email protected]

تماس با سردبیر وب‌سایت «در صحن»: [email protected]