«حقوقدانان جدید شورای نگهبان، به حقوقدان بودن مشهور نیستند.» این واکنش نعمت احمدی، حقوقدان و وکیل شناخته شده دادگستری ایران به انتخاب محمد دهقانی، محمد حسن صادقی مقدم و طحان نظیف سه حقوقدان جدید شورای نگهبان است که تیرماه سال ۹۸ از مجلس دهم رای اعتماد گرفتند. نعمت احمدی در مقاله ای در روزنامه شرق در خصوص این سه حقوقدان جدید شورای نگهبان می‌نویسد: «همه این افراد که به عنوان حقوقدان معرفی شده‌اند در جامعه حقوقی کمتر شناخته می‌شوند. محمد دهقان دبیرکل جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی و نماینده چناران چند دوره سابقه نمایندگی دارد. هادی طحان نظیف عضو سازمان بسیج حقوق دانان است و از سال ۱۳۸۸ دبیری جلسات شورای نگهبان را بر عهده دارد. محمدحسن صادقی مقدم شش سالی است که مشاور عالی آیت الله جنتی در شورای نگهبان است و در دولت محمود احمدی نژاد در معاونت برنامه ریزی و راهبردی ریاست جمهوری کار می کرد.» 

نام محمد محل تحصیل دانشگاه تهران
نام خانوادگی دهقانی نوع عضویت حقوقدان
نام پدر محمد ابراهیم سال ورود ۱۳۹۸
تاریخ تولد ۱۳۴۱ مدت حضور جدید
محل تولد نقندر-طرقبه / خراسان رضوی سن ورود ۵۷سال
تحصیلات لیسانس و فوق لیسانس حقوق قضایی
دکترای حقوق خصوصی
دوره هفتم
سمت قبلی نماینده مردم طرقبه در مجلس دهم، نهم، هشتم و هفتم, معاونت سیاسی سازمان بسیج دانشجویی کشور, ریاست سازمان بسیج دانشجویی استان تهران سمت فعلی عضو حقوقدان شورای نگهبان

محمد دهقانی نقندر کیست؟

محمد دهقانی در سال ۱۳۴۱ در روستای نقندر شهرستان طرقبه از استان خراسان متولد شد. پایان تحصیلات‌اش در مقطع متوسطه با انقلاب و جنگ ایران و عراق همراه شد او نیز همانند بسیاری از جوانان، به جای ورود به دانشگاه، لباس سربازی بر تن و راهی جبهه‌های جنگ شد. ۲۲ ماه از حضورش در جبهه‌ها می گذشت که در سن ۲۲ سالگی به اسارت نیروهای عراقی در آمد و برای مدت ۶۴ ماه در زندان‌های رژیم بعثی عراق اسیر بود. محمد دهقانی در این خصوص می‌گوید: «من در دوران اسارت، زبان‌های خارجی از جمله انگلیسی، عربی، فرانسه و کمی آلمانی آموختم و حتی در آن دوران، مشغول به تدریس قرآن، نهج البلاغه و زبان انگلیسی به اسرا شدم و در نهایت در شهریور ماه سال ۶۹ از بند اسارت آزاد شدم.»

محمد دهقانی در سال ۱۳۷۰ وارد دانشگاه تهران شد تا تحصیلات خود را در رشته حقوق قضایی آغاز کند. او با ورود به دانشگاه تهران به بسیج دانشجویی این دانشگاه پیوست و پله‌های ارتقاء در بسیج را طی کرد تا به ریاست بسیج دانشجویی استان تهران و معاونت سیاسی سازمان بسیج دانشجویی کشور رسید. تحصیلات او در دانشگاه تهران تا پایان مقطع دکترا در رشته حقوق خصوصی ادامه داشت و اتفاقا حضورش در بسیج این دانشگاه با روی کار آمدن دولت اصلاحات و تقابل دو تفکر انقلابی و اصلاح طلبی در دانشگاه، او را به مرکز مبارزه با جریان اصلاح طلب در دانشگاه‌ها و تجمعات دانشجویی تبدیل کرد. حضور بسیج دانشجویی در تجمعات دانشجویان وابسته به انجمن های اسلامی دانشگاه‌ها، در این مقطع تخریبی و برای برهم زدن تجمعات صورت می‌گرفت. 

بهمن سال ۸۲، محمد دهقانی از رساله دکترای خود دفاع کرده و رسما فارغ التحصیل شد. دو سال بعد در حالی‌که تنها تجربه کار در سازمان بسیج را داشت در لیست اصولگرایان برای انتخابات مجلس هفتم از حوزه انتخابیه طرقبه و چناران قرار گرفت و به مجلس راه یافت و به عضویت کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس درآمد و کار خود را به عنوان سخنگوی کمیسیون آغاز کرد.

حضور دهقانی در مجلس برای چهار دوره متوالی ادامه داشت تا اینکه در تاریخ ۲۵ تیر ۹۸ با رای نمایندگان مجلس دهم، به عنوان حقوقدان وارد شورای نگهبان شد و با نمایندگی مجلس خداحافظی کرد.

۴ دوره حضور در مجلس

محمد دهقانی که به عنوان «آزاده»، «بسیجی» و «دانش آموخته حقوق» به مجلس راه یافته بود در کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس مشغول کار شد. او در حالی به عنوان حقوقدان از مجلس راهی شورای نگهبان شد که هیچ گاه در طول ۴ دوره ای که در مجلس بود، از چهره‌های حقوقی مجلس به شمار نمی‌رفت و نتوانست بر کرسی ریاست کمیسیون حقوقی مجلس تکیه بزند. 

او در طول ۴ دوره حضور در مجلس همواره از چهره‌های تندرو اصولگرا شناخته می‌شد و نطق‌های متعددی علیه اصلاح طلبان، جنبش سبز، برجام و … داشته است. او در مجلس خواهان اعدام میرحسین موسوی رهبر جنبش سبز شد. غلبه چهره سیاسی او بر چهره حقوقی‌اش، دهقانی را به چهره‌ای مورد اعتماد جریان اصولگرای مجلس بدل کرده بود به طوری‌که در مجلس دهم با حمایت اصولگرایان توانست در هیات رئیسه موقت، به مقام نایب رئیسی مجلس برسد هرچند او در انتخابات هیات رئیسه دائم نتوانست برای بار دوم رای اعتماد نمایندگان برای کرسی نایب رئیسی را جلب کند. او پیش از این در مجلس هشتم و نهم در هیات رئیسه مجلس و در کرسی دبیر حضور داشت.

سوابق اجرایی

محمد دهقانی هیچ وقت یک چهره اجرایی در نظام مدیریتی کشور نبوده است. او تنها در بسیج سابقه مدیریتی دارد و در مجلس به عنوان عضو هیات رئیسه فعالیت کرده است. اهم سوابق اجرایی و پارلمانی و حقوقی دهقانی به این شرح است:

  • عضو حقوقدان شورای نگهبان از تیر ۱۳۹۸ تاکنون
  • نماینده مردم طرقبه و چناران در مجلس هفتم تا دهم
  • عضو هیات رئیسه مجلس هشتم و نهم
  • رئیس بسیج دانشجویی استان تهران
  • معاون سیاسی سازمان بسیج

از جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی تا ریاست ستاد انتخاباتی قالیباف

دهقانی عضو فراکسیون جبهه پایداری از زیر مجموعه‌های فراکسیون اصولگرایان در مجلس هفتم تا دهم بوده ولی در سال ۱۳۸۷ و یک سال قبل از انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ به همراه چند چهره سیاسی همچون فریدالدین حدادعادل، مهدی طائب، پرویز سروری و الیاس نادران جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی را راه اندازی کردند. دهقانی در همان آغاز کار مسئولیت سخنگویی تشکل تازه تاسیس رهپویان را عهده دار شدند. آنها در واقع طیفی از اصولگرایان بودند که مواضع شان با مواضع اصولگرایان سنتی همخوانی نداشت. 

در سال ۱۳۸۷ «جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی» را تاسیس کردند. «زهره الهیان» و «پرویز سروری» به همراه«فریدالدین حدادعادل»، «مهدی طائب»، و «الیاس نادران» اعضای هیات موسس بودند. آنها از حامیان ریاست جمهوری احمدی نژاد در سال ۸۸ بودند. دبیرکلی این جمعیت را در حال حاضر علیرضا زاکانی عهده دار است. 

محمد دهقانی که در مجلس همیشه پرچم مبارزه با فساد در دست داشت، در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۶ ریاست ستاد انتخاباتی محمد باقر قالیباف را عهده دار شد. این در حالی بود که قالیباف در آن مقطع به فساد گسترده در شهرداری در پرونده واگذاری املاک نجومی متهم شده بود. دهقانی در این خصوص می‌گوید: «در زمان انتخابات بحث املاک نجومی آقای قالیباف مطرح شد، ما از دیده‌بان شفافیت درخواست بررسی کردیم، آقای توکلی هم مسائل را بررسی کرد و در میانه انتخابات نظر دیده‌بان شفافیت اعلام شد که این امر سبب دلخوری آقای قالیباف هم شد، ما قصد نداشتیم آقای قالیباف را تخریب کنیم بلکه از ایشان در زمان انتخابات حمایت هم می‌کردیم، اما در عین حال صریح و روشن گفتیم هر تخلفی در زیرمجموعه شهرداری صورت گرفته است اعلام شود، ما با کسی تعارف نداریم حتی برادرمان باشد، این راه‌حل درست است.» سازمان دیده بان شفافیت و عدالت، سازمانی است که توسط احمد توکلی نماینده سابق مجلس راه اندازی شده و محمد دهقانی نیز عضو این سازمان است. 

واکنش دهقانی به حمله به مسلمانان نیوزیلند

محمد دهقان در واکنش به حمله به نمازگزاران در مسجدی در نیوزیلند در پستی توئیتری می‌نویسد: «آنجا اروپاست. همجنس بازی و فحشا و هرگونه فساد اخلاقی و هر کار حیوانی آزاد است ولی مجازات نماز و خداپرستی که با فطرت انسانی هماهنگ است گلوله مرگ است. شهادت مظلومانه نمازگزاران اروپایی به دست حرامزادگان مزدور صهیونیست تسلیت باد.»

آراء و دیدگاه‌های سیاسی

۱- مبارزه با فساد مستلزم یک کار هماهنگ پلیسی، اطلاعاتی و قضایی است، زیرا نمی توان با سازمان‌های نظارتی معمولی به تخلفات مقاماتی مانند وزرا، معاونان رئیس جمهور یا فرزندان مقامات رسیدگی کرد.

۲- اگر جمهوری اسلامی در کشور حاکم نباشد، یک رژیم داعشی زیر نظر آمریکا یا رژیم وابسته به آل سعود شکل می‌گیرد که این مسئله موجب بروز یک جنگ داخلی فراگیر در کشور می‌شود.

۳- آمریکا خود حامی اصلی تروریسم در منطقه است و حتی خود بارها اعتراف کرده و این مسئله فاش شده است که آنها موسس گروه‌های تروریستی همچون النصره و داعش هستند.

۴- انفعال مجلس در برابر خواسته‌های نامشروع آمریکا، به سران جریان فکری غرب‌گرا در خارج مجلس برمی‌گردد که آقای مطهری و سایر افرادی که با لیست دولت آقای روحانی و جریان غرب‌گرای افراطی به مجلس راه یافتند هر از چندگاه با آن‌ها جلسه می‌گذارند و خطوط اصلی را دریافت می‌کنند.

۵- ما نه تنها این اقدامات که برای دور زدن تحریم ها توسط افراد نزدیک به وزارت نفت و بانک مرکزی و دولت های مختلف در جنگ اقتصادی با آمریکا انجام می‌شود را پولشویی نمی دانیم بلکه این را اقتدار جمهوری اسلامی ایران در این جنگ تلقی می کنیم.

۶- علت اینکه دلار به قیمت ۱۹ هزار تومان افزایش یافت، اجرای الزامات FATF توسط دولت است.

۷-  احمدی نژاد باید درباره تخلفات خودش، بابک زنجانی و امیرمنصور آریا، سعید مرتضوی، بقایی، مشایی و برخی دیگر از اطرافیانش به ملت ایران و به تاریخ این کشور پاسخ دهد. 

۸- انتخابات سال ۸۸ با فتنه سال ۸۸ متفاوت است در انتخابات سال ۸۸ مردم بین احمدی نژاد و موسوی بین بد و بدتر، بد را انتخاب کردند. موسوی را بدتر می‌دانستند اما فتنه سال ۸۸ ربطی به انتخابات ندارد در سال ۸۸ فتنه گران وقتی علیه اصل نظام آشوب کردند و خواسته‌های آمریکا و اسراییل را در کشور خواستند تحقق ببخشند و می‌خواستند کودتای ننگینی را علیه نظام انجام دهند طبیعی بود که  باید با فتنه گران برخورد می‌شد. نظام نجابت کرد که این‌ها را اعدام نکرد و با رحمت اسلامی با این فتنه گران رفتار شد.

۹- الزامی شدن ثبت ازدواج موقت برخلاف قانون اساسي است ضمن اینکه از آنجايي كه براي ازدواج موقت محدوديت ايجاد مي‌شود اين كار برخلاف شرع است.

۱۰- ما بر اساس هنجار‌های اخلاقی و مبانی دینی خود معتقد به حقوق بشر هستیم. کسانی که ایران را متهم به رفتار‌های ضد حقوق بشر می‌کنند، فقط ادعا را دارند و خودشان بدترین جنایت‌های ضد بشری را مرتکب می‌شوند. در حوزه حقوق بشر کمبود قانون نداریم. غربی‌ها ادعای حقوق بشر دارند در حالی که از سال ٥٨ در قانون اساسی ما توجه ویژه‌ای به حقوق بشر شده است.

خانواده

محمد دهقانی مزدوج و ۴ فرزند دارد. مرداد ۹۷ او در واکنش به پویش «فرزندت کجاست» مدعی شد دو دختر او دانشجو و یک دختر و یک پسر او نیز دانش آموز هستند.

لینک منبع: https://www.arsehsevom.org/profile-mohammad-dehghani