محسن حاجی میرزایی در سال ۱۳۳۸ در قم متولد شد. منطقا او باید سال ۱۳۵۶-۵۷ وارد دانشگاه می شد ولی او بلافاصله بعد از اخذ دیپلم راهی دانشگاه نشده است. سن ورود او به دانشگاه با تحولات سیاسی ایران و انقلاب ۵۷ همزمان شد و یک سال بعد دانشگاه ها به بهانه انقلاب فرهنگی تعطیل شد. حاجی میرزایی پس از بازگشایی دانشگاه ها وارد دانشگاه تهران شد تا در رشته علوم اجتماعی تحصیل کند. او در سال ۱۳۶۹ موفق شد مدرک کارشناسی خود را از این دانشگاه اخذ و به استخدام وزارت آموزش و پرورش درآید. محسن حاجی میرزایی سال ۱۳۷۶ مجدد به دانشگاه بازگشت تا در رشته جامعه شناسی مدرک فوق لیسانس خود را دریافت کند. او در سال ۱۳۷۸ موفق شد همزمان هم از دانشگاه آزاد تهران شمال و هم از مرکز آموزش مدیریت دولتی فارغ التحصیل و مدرک کارشناسی ارشد خود را اخذ کند.

کمتر از دو سال پس از پیروزی انقلاب ۵۷ در سال ۱۳۵۹ و در حالی که هنوز تحصیلات آکادمیک را شروع نکرده و حدود ۲۱ سال سن داشت راهی استان آذربایجان شرقی شد تا مدیرکلی سازمان نهضت سواد آموزی این استان را عهده دارد شود. او سپس مدیرکل این سازمان در استان تهران شد. حاجی میرزایی از سال ۱۳۵۹ تا سال ۱۳۷۷ به مدت ۱۸ سال در سازمان نهضت سواد آموزی ایران خدمت کرد و پله های ترقی را در این سازمان تا پست قائم مقامی طی کرد.

او سال ۱۳۷۸ پس از اخذ مدرک کارشناسی ارشد، به دولت خاتمی پیوست و ضمن قبول سمت مشاوره وزیر آموزش و پرورش عهده دار معاونت بررسی‌های دفتر هیات دولت در نهاد ریاست جمهوری شد. او در دولت حسن روحانی نیز دبیر هیات دولت شد و در شهریور سال ۱۳۹۸ با کمترین سابقه مدیریتی ارشد، توانست رای اعتماد نمایندگان مجلس دهم را برای جلوس بر کرسی وزارت آموزش و پرورش جلب کند. او از جمله وزرای کابینه است که قبل از رسیدن به مقام وزارت پست عالی در نظام جمهوری اسلامی نداشته و همیشه در رده مدیران میانی بوده است. ضمن اینکه او به مدت ۲۰ سال هیچ رابطه کاری با وزارت آموزش و پرورش نداشت. منتقدان او معتقد بودند که حتی سازمان نهضت سوادآموزی هرچند در ظاهر بخشی از وزارت آموزش و پرورش است ولی چندان با آموزش و پرورش در ارتباط نبوده و حال و هوای خاص خود را داشته و دارد. با وجود اینها، مجلس دهم با ۲۰۰ رای موافق، ۴۸ مخالف و ۷ ممتنع به او و برنامه‌هایش اعتماد کردند تا او دو سال پایانی دولت روحانی عهده دار این وزارتخانه شود. البته اگر از طرح های استیضاح نمایندگان که از همین شروع کار امضاء شده در امان بماند.

اهم سوابق اجرایی او به این شرح است:

  • وزیر آموزش و پرورش در دولت دوم حسن روحانی
  • دبیر هیات دولت در دولت اول حسن روحانی
  • مشاور و مدیرکل دفتر امور مدیران ارشد دفتر رئیس جمهور (دولت دوم خاتمی)
  • مشاور وزیر آموزش و پرورش در دولت اول خاتمی، ۷۷
  • معاون بررسی های دفتر هیات دولت نهاد ریاست جمهوری، ۷۸
  • قائم مقام سازمان نهضت سواد آموزی، ۷۲-۷۷
  • معاون اداری و مالی و آموزش سازمان نهضت سواد آموزی ۱۳۶۲-۱۳۷۲
  • مدیر کل سازمان نهضت سواد آموزی در استانهای آذربایجان شرقی و تهران ۱۳۵۹ – ۱۳۶۲

نام محسن محل تحصیل دانشگاه تهران، دانشگاه آزاد
نام خانوادگی حاجی میرزایی سمت فعلی وزیر آموزش و پرورش
نام پدر نامشخص سمت قبلی دبیر هیئت دولت
تاریخ تولد ۱۳۳۸ سابقه حزبی نامشخص
محل تولد قم سابقه مجلس ندارد
تحصیلات دکترا جامعه شناسی سابقه وزارت فقط در همین دوره

حمایت از آموزش به زبان مادری و حضور در میان ارامنه

محسن حاجی میرزایی پس از تصدی وزارت آموزش و پرورش سعی کرد با فعال کردن صفحه توییتری تلویحا به انتقادات پاسخ و به موضوعات مورد توجه جامعه بها دهد. حمایت از آموزش به زبان مادری از جمله مباحثی است که او در توییتر پست کرده است. او در پستی با اشاره به اصل ۱۵ قانون اساسی می نویسد: «باید به سمتی برویم که ضمن حفظ میراث فرهنگی، زبانی، بومی، محلی و تسلط دانش آموزان مناطق دو زبانه به زبان فارسی در سخن گفتن و نوشتن، به حد مطلوب برسد و جلوی هرگونه نقصان در توانمندی ایشان برای آینده گرفته شود.

محسن حاجی میرزایی در جشن کریسمس سال ۱۳۹۸ ارامنه تهران شرکت کرد و با بیان اینکه همزیستی بین ادیان در ایران همیشه به بهترین شکل بوده، گفته: «به شورای خلیفه‌گری ارامنه اطمینان می‌دهم که تبعیضی بین مدارس مسلمانان و مسیحیان وجود ندارد. ممکن است خدماتی که به مدارس ارائه می‌دهیم قابل‌توجه نباشد اما هیچ تبعیضی بین مدارس وجود ندارد و احساس مسئولیت مشترکی به همه مدارس داریم.»

او در توییتر شعارهای حقوق بشری جالب توجهی می دهد ولی اینکه در عمل چقدر موفق به تحقق آنها شود هنوز روشن نیست. از جمله این شعارها:

  • آموزش رایگان و با کیفیت حق همه کودکان است.
  • نباید کسی به سبب داشتن عقیده‌ای از حق تحصیل در مدرسه محروم ‌شود.  
  • نباید کسی در مدرسه اجازه تفتیش عقاید داشته باشد.
  • مدرسه جای تربیت حق‌مدارانه و آموزش قانون‌گرایانه است.
  • هیچ کشوری از سطح اندیشه معلمانش بالاتر نمی‌رود. معلم جانشین همه نداشتن‌های یک فرد است. معلم معیار و مصداق توسعه یافتگی هر جامعه است. تمام ظرفیت‌های آموزش و پرورش و حتی دولت باید در خدمت معلم و برای ارتقای منزلت و بهبود معیشت او قرار گیرد.

۷ نکته از زندگی حرفه‌ایی حاجی میرزایی

۱- حاجی میرزایی در حالی بر کرسی وزارت آموزش و پرورش تکیه زده که کمترین حضور را در این وزارتخانه داشته است. او بیشتر عمر حرفه‌ای خود را در سازمان نهضت سواد آموزی گذرانده است. سازمانی که در ظاهر زیرمجموعه وزارت آموزش و پرورش است ولی در عمل نهادی مستقل با بودجه ای مستقل از بودجه آموزش و پرورش است.

۲- حاجی میرزایی وزیر آموزش و پرورش است ولی از تحصیلات عالیه قابل توجه برخوردار نیست. او یک فوق لیسانس مدیریت از مرکز مدیریت دولتی دریافت کرده که اعتبار علمی ندارد و فوق لیسانس دیگرش از دانشگاه آزاد اسلامی است.

۳- او سال‌ها دبیر جلسات هیات دولت بوده و کارش تنظیم صورتجلسات هیات دولت و تنظیم دستور کار جلسات بوده است. به ظاهرا از جمله وزرایی است که چون زیاد جلوی چشم رئیس جمهور بوده به مقام وزارت رسیده است بی آنکه سابقه مدیریت کلان داشته باشد.

۴- به نظر روابط دوستانه با اعضای هیات دولت در تکیه حاجی میرزایی بر کرسی وزارت تاثیرگذار بوده چرا که در میان وزرای سابق و معاونین وزارت آموزش و پرورش چهره‌های بسیاری بودند که کارنامه کاری‌شان قابل قبول تر از وی بوده است. 

۵- حاجی میرزایی در مقام وزارت آموزش و پرورش، سعی کرده پست های جذابی برای معلمان و فعالان مدنی در توییتر ثبت کند و نشان دهد که به دغدغه فعالان مدنی توجه دارد ولی اینکه در عمل گامی بردارد یا در حد شعار بماند هنوز نمی توان داوری کرد.

۶- حاجی میرزایی پانزدهمین وزیر آموزش و پرورش جمهوری اسلامی، عددی که نشان می دهد میزان تغییرات در راس این وزارت خانه در ۱۲ دولت پیشین زیاد بوده است. یعنی بیش از یک نفر در هر دولت، اتفاقی که در هر وزارتخانه ای رخ نداده است.

۷- حاجی میرزایی وزارت آموزش و پرورش را با ۱۶ هزار میلیارد تومان کسر بودجه دریافت کرده است آیا او قادر خواهد بود به اوضاع مالی این نهاد عریض و طویل سر و سامان دهد؟ باید صبر کرد.

خانواده

هیچ اطلاعات بیشتری در خصوص وزیر تازه منصوب شده آموزش و پرورش یافت نشد.

لینک منبع: https://www.arsehsevom.org/cabinet-profile-mohsen-haji-mirzaie