محمد اسلامی ورنامخواستی، فرزند رجبعلی، در اول مهر سال ۱۳۳۵ در اصفهان متولد شد. او تا پایان تحصیلات مقطع متوسطه، در اصفهان زندگی کرد و دیپلم خود را در سال ۱۳۵۳ در رشته ریاضی از دبیرستان احمدیه اصفهان اخذ کرد. او با اخذ مدرک دیپلم به تهران رفت تا وارد مدرسه عالی ساختمان شود. اسلامی دو سال بعد در سال ۱۳۵۶ فوق دیپلم ساختمان خود را دریافت کرد و برخلاف بسیاری از هم سن و سالان خود بجای سرگرم شدن با رویدادهای انقلاب ۵۷، تهران و ایران را به مقصد آمریکا ترک کرد تا در دانشگاه صنعتی دیترویت ایالت میشیگان در رشته مهندسی راه و ساختمان مشغول به تحصیل شود. او سال ۱۳۵۸ مدرک مهندسی خود را از این دانشگاه اخذ کرد و به سمت ایالت اوهایو آمریکا پرواز کرد. او در ایالت اوهایو به دانشگاه تولیدو رفت و تحصیلات خود را برای دو سال دیگر ادامه داد تا موفق شد مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشته راه و ساختمان از این دانشگاه اخذ کند. او در سال ۱۳۶۰ فارغ التحصیل شد.
محمد اسلامی اما دیگر ادامه تحصیل نداد و به ایران بازگشت تا در خدمت نیروهای انقلابی و مسلح جمهوری اسلامی باشد. او ابتدا به بنیاد مستضعفان پیوست وعهده دار معاونت اجرایی بخش عمرانی بنیاد شد و پس از آن به کمیتههای انقلاب اسلامی پیوست تا دانش فنی خود را در خدمت امور فنی و مهندسی کمیته قرار دهد. او در این ارگان نظامی-انتظامی به مقام جانشینی فرماندهی کل کمیته انقلاب اسلامی نیز رسید. در آن زمان مهدوی کنی ریاست کل کمیتههای انقلاب را برعهده داشت.
محمد اسلامی وقتی در آبان ۹۷ به مقام وزارت راه و شهرسازی رسید برای نخستین بار نمایشگاهی از اسناد و مدارک و سوابق حضور دو وزارتخانه مسکن و راه و ترابری در جنگ را به نمایش گذاشت تا نشان دهد که به همراه تیم مهندسی چه نقشی در جنگ داشته است. سردار رحیم صفوی فرمانده سابق سپاه در این نمایشگاه می گوید: «در زمان جنگ ما با سه چهار دستگاه از جمله مهندسی جهاد سازندگی، مهندسی سپاه و مهندسی ارتش کار مهندسی جنگ را بر عهده داشتیم، اما بخش عظیم آن بر عهده وزارت مسکن و راه و ترابری سابق بود. این دو وزارتخانه در جهت کارهای بزرگ از احداث بیمارستانها، جادهها، ریلها و بنادر درخشیدند. این وزارتخانهها نه تنها در مناطق جنگی که بیش از ۱۶ بیمارستان را مستقیم و یا با همکاری سایر دستگاههای مهندسی ساختند بلکه بیش از ۸ میلیون رزمنده را از طریق راه آهن جابجا کردند.»
اسلامی از سال ۱۳۶۶ پیش از آنکه جنگ ایران و عراق به پایان برسد به سازمان صنایع دفاعی پیوست و مدیرعامل شرکت صنایع هواپیماسازی ایران شد. اسلامی از سال ۱۳۶۶ تا سال ۱۳۹۶ به مدت ۳۰ سال در سازمان صنایع دفاعی ایران وابسته به وزارت دفاع در پست های مختلف خدمت کرد تا بیش از آنکه مهندس باشد، یک فرمانده نظامی به شمار آید.
در سال ۱۳۹۶ او به حکم حسن روحانی لباس نظامی از تن به در کرد و تا به عنوان استاندار مازندران راهی این استان شمالی شود. مدتی بعد در مهر سال ۱۳۹۷ با خداحافظی عباس آخوندی از وزارت راه و شهرسازی، حسن روحانی که رابطه نزدیکی به نیروهای نظامی و امنیتی دارد، او را به عنوان وزیر راه و شهرسازی به مجلس معرفی کرد و مجلس نیز با ۱۵۱ رای موافق، ۹۸ رای مخالف و ۸ رای ممتنع به او و برنامه هایش رای اعتماد داد تا نیروهای نظامی و امنیتی کابینه حسن روحانی میزبان یک عنصر نظامی جدید باشد.
نام | محمدجواد | محل تحصیل | دانشگاههای دیترویت، تولیدو و رویال رودز |
نام خانوادگی | اسلامی ورنامخواستی | سمت فعلی | وزیر راه و شهر سازی |
نام پدر | رجب | سمت قبلی | استاندار مازندران |
تاریخ تولد | ۱۳۳۵ | سابقه حزبی | مستقل |
محل تولد | اصفهان | سابقه مجلس | ندارد |
تحصیلات | کارشناسی ارشد مهندسی راه و ساختمان، کارشناسی ارشد ام بی ای | سابقه وزارت | فقط در همین دوره |
سوابق اجرایی و مدیریتی
محمد اسلامی که او را سردار خطاب میکنند، بیش از ۳۰ سال در خدمت نیروهای مسلح و سازمان صنایع دفاعی ایران بوده است. او جعبه سیاه، اطلاعات لجستیکی نیروهای مسلح ایران است و بیش از هر کسی با توانایی های نظامی ایران آشناست. اهم سوابق اجرایی و مدیریتی او به این شرح است:
- وزیر راه و شهرسازی دولت دوم حسن روحانی
- استاندار مازندران در دولت دوم حسن روحانی
- معاون مهندسی و پدافند غیرعامل وزارت دفاع
- رئیس موسسه آموزشی و تحقیقاتی صنایع دفاعی
- قائم مقام سازمان صنایع هوا و فضا
- مدیرعامل شرکت صنایع هواپیماسازی ایران
- معاون فرمانده کل کمیته انقلاب اسلامی
- رئیس هیات مدیره شرکت عمران و مسکن بنیاد مستضعفان
- عضو شورای عالی معماری و شهرسازی ایران
- عضو شورای عالی هواپیمایی کشوری
- عضو شورای برنامه ریزی بنیاد مستضعفان
سوابق سیاسی
خبرگزاری ایسنا او را از مدیران تکنوکرات ایران خوانده است. کمتر مصاحبهای از او منتشر شده که نشان دهد رویکرد سیاسی او چیست. پس از معرفی او به مجلس برای تصدی وزارت راه و شهرسازی، فاطمه ذوالقدر نماینده اصلاح طلب تهران با حمایت از محمد اسلامی می گوید: «نگاه آقای اسلامی فراجناحی بوده و هیچ دید سیاسی به جناحی خاص برای برتر دیدن یکی نسبت به دیگری ندارند.» محمد اسلامی سابقه معاونت عمرانی استانداری خراسان را در دوره اصلاحات به همراه دارد. همچنین محمد اسلامی در دورانی که حسن روحانی دبیر شورای عالی امنیت ملی بوده یکی از اعضای تیم مذاکره کننده هسته ای بوده است.
اعتراض به فساد در وزارت راه و شهرسازی
محمد اسلامی پس از انتصاب به وزارت راه و شهرسازی پرده از یک فساد بزرگ در این وزارتخانه برداشته و معترضانه خطاب به اعضای حراست وزارتخانه گفته: «در چند سال گذشته ۶۰ هزار تن قیر به وزارت راه و شهرسازی تخصیصیافته بااینحال طبق گزارشها همه این میزان فقط به ۳ پیمانکار اختصاصیافته است و حواله قیرهای تحویلی نیز در حساب این پیمانکاران منظور نشده است که همین عامل مشخص است که فسادی در کار بوده و باید توسط حراست تذکر داده میشد.» او نام سه پیمانکاری که ۶۰ هزار تن قیر دولتی را دریافت کرده اند نبرده است. او این فساد را ناشی از کوتاهی حراست وزارتخانه عنوان کرده و گفته: «پذیرفته نیست که حراست از مسائل مختلف و گوناگونی که در حوزه وزارت راه و شهرسازی میگذرد بیاطلاع باشد.» روشن نیست که حراست این وزارتخانه واقعا از این فساد بزرگ بی اطلاع بوده یا سهم خود را دریافت کرده است؟ این پرسشی است که نتیجه تحقیق و تفحص مجلس آن را می تواند روشن کند.
واگذاری پروژههای کلان به قرارگاه خاتم الانبیاء
محمد اسلامی با سابقه همکاری طولانی با نهادهای نظامی کشور، پس از تکیه بر کرسی وزارت راه و شهرسازی، قرارگاه خاتم الانبیاء را به اجرای پروژه های کلان عمرانی دعوت کرده و بدون برگزاری مناقصه، این پروژه ها را به این قرارگاه واگذار کرده و می گوید: «ما نذر نداریم که زمین بدهیم تا عدهای کسب و کار کنند. زمین دولتی را واگذار میکنیم تا برای جامعه هدف ما، یعنی اقشار متوسط و ضعیف کشور مسکن ایجاد شود. ما نیاز به خانه سازی انبوه داریم لذا از هلدینگ ساختمانی قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا برای شرکت در طرح اقدام ملی مسکن دعوت می کنیم بدون بروکراسی اداری، با ما به صورت جهادی همکاری کنند.»
طرح اقدام ملی مسکن، پروژه محمد اسلامی و دولت حسن روحانی برای خانه دار کردن مردم است. محمد اسلامی وعده کرده در شهرستانها سه ساله و در تهران ۱۰ ساله مردم خانه دار شوند. او گفته سالانه ۷۰۰ هزار مسکن جدید می سازیم. قرار است بخشی از حقوق کارکنان دولت در پنج سال آینده برای واگذاری مسکن برداشت شود.
محمد اسلامی وعده داده که تا ده سال آینده همه را خانه دار می کند. او در عین حال مدعی است که بعد از ۲۸ سال مستاجری، صاحب خانه شده است آنهم با ۲۸ سال سابقه مدیریتی و دریافت حقوق و مزایای مدیران.
فعالیتهای اقتصادی
جستجوهای پژوهشگران عرصه سوم نشان می دهد که از سال ۱۳۸۲ تاکنون حداقل در هیات مدیره ۴ شرکت صنعتی، تجاری نام محمد اسلامی ورنامخواستی به عنوان عضو هیات مدیره در سازمان ثبت شرکت ها ثبت و در روزنامه رسمی منتشر شده است. محمد اسلامی در سال ۱۳۸۲ به ریاست هیات مدیره شرکت صنعتی بازرگانی همنام درآمده است. او در سال ۱۳۸۳ ریاست هیات مدیره شرکت دی را عهده دار شده و در سال ۱۳۹۱ به عضویت شورای موسسین موسسه حسابرسی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح درآمده است.
محمد اسلامی سال ۱۳۹۶ به عضویت هیات مدیره شرکت سازمان تعاونی مصرف کادر نیروهای مسلح اتکا نیز در آمده که در سال ۱۳۹۸ به این عضویت پایان داده و فرد دیگری جایگزین شده است.
۷ نکته از زندگی حرفهای محمد اسلامی
۱- محمد اسلامی از جمله چهره های نظامی-امنیتی جمهوری اسلامی است که از سال ۱۳۶۰ در خدمت جمهوری اسلامی بوده ولی کمتر کسی او را می شناخته است.
۲- محمد اسلامی که مانند سعید امامی در آمریکا تحصیل و به خدمت نیروهای نظامی و امنیتی جمهوری اسلامی درآمد سالها در کمیته انقلاب اسلامی و نهادهای وابسته به رهبر ایران از جمله بنیاد مستضعفان فعالیت داشته است.
۳- محمد اسلامی سالها با حسن روحانی در نیروهای مسلح و شورای عالی امنیت ملی همکاری داشته و عضو تیم هستهای به رهبری روحانی بوده ولی کمتر نامی از او در این مقاطع، مطرح بوده است.
۴- محمد اسلامی با وجود اینکه نیروی فنی و مهندسی بوده ولی تخصص خود را در اختیار نیروهای مسلح قرار داده و بیش از هر عضو دولت روحانی به توانمندیهای نظامی ایران اشراف دارد چرا که سالها در سازمان صنایع دفاع ایران کار کرده است شاید به همین دلیل هم در تیم هستهای به حسن روحانی مشاوره میداد.
۵- اسلامی در دولت حسن روحانی از نیروهای مسلح کمی فاصله گرفته و ابتدا به استانداری مازندران و بعد به وزارت راه و شهرسازی میرود ولی در همین مسئولیت جدید نیز کوشیده با واگذاری پروژههای دولتی عمرانی به قرارگاه خاتم الانبیاء سپاه پاسداران انقلاب اسلامی رابطه خود را با نهادهای نظامی حفظ کند.
۶- او برخلاف عباس آخوندی، وزیر پیشین راه و شهرسازی دولت روحانی، که اعتقادی به مسکن مهر و تصدی گری دولتی در ساخت و ساز مسکن نداشت، موافق ساخت مسکن توسط دولت و توسعه تصدیگری دولت در این حوزه است و برنامه خود را خانه دار کردن مردم قرار داده است.
۷- محمد اسلامی فعالیت حزبی و مدنی ندارد و کمتر موضع گیری سیاسی از او می توان در رسانهها یافت.
خانواده
محمد اسلامی متاهل و دارای ۳ فرزند است. این تمام اطلاعاتی است که از خانواده و روابط خانوادگی محمد اسلامی یافت شد.
لینک منبع: https://www.arsehsevom.org/cabinet-profile-mohammad-islami