روزنامه قانون- الهام رستمی: از ورود فناوری به عرصه های مختلف عمومی و خصوصی نميتوان چشم برداشت. به طور كلي عرصه مهم انتخابات را به دليل مهم بودن آن بايد از عرصههاي ديگر مستثنا کرد؛ عرصهای که با سرنوشت مردم گرهخورده و اندکی بیدقتی و تخلف در آن میتواند بحرانزا شود. هیات دولت در جلسه 10 خرداد سال جاري خود به برگزاری انتخابات به صورت کاملا الکترونیکی رای مثبت داد و تصویب کرد تا یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری به صورت کاملا الکترونیکی برگزار شود. رئیسجمهور در این جلسه اعلام کرد:«موضوع برگزاری الکترونیکی انتخابات از خیلی وقت پیش مطرح بوده و با توجه به اجرای آزمایشی آن در تعدادی از حوزهها در انتخابات قبلی مجلس شورای اسلامی و کسب آمادگیهای لازم، اجرای الکترونیکی انتخابات مهم است.» اما این اولین باری نیست که دولت تصمیم میگیرد انتخابات را در ایران به صورت الکترونیکی برگزار کند. اولین تلاشها برای برگزاری انتخابات الکترونیکی به دولت سازندگی بازمیگردد و دور دوم انتخاب هاشمی رفسنجانی به عنوان رئیسجمهور. در آن زمان هنوز اینترنت به شکل فعلی فراگیر نبود از همین رو تصمیم گرفته شد ابتدا از طریق دستگاه فکس اقدام به خوانش آرا کنند اما این روش به دلایل مشکلات فنی قابل اجرا نبود و پس از آن روش خوانش نوری برگههای رای پیشبینی شد. هر چند این روش اجرایی شد و پیروز انتخابات اعلام، اما میزان آرای باطله در این انتخابات زیاد و نتیجه آن شمارش دستی آرا در دورههای آتی بود. وعده برگزاری الکترونیکی انتخابات سرانجام پس از 16 سال فراز و فرود، اميد است كه در انتخابات امسال عملیاتی شود. تا كنون برگزاری انتخابات به شیوه سنتی بوده و گاهي منجر ميشد تا شائبه هايي در رابطه با شمارش آرا و اعلام نتايج انتخابات مطرح شود. هرچند جزييات دقيقي درمورد الكترونيكي برگزار شدن انتخابات اطلاع رساني نشده اما از راي دادن با كارت ملي سخن به ميان آمده كه خودبه موضوع چالش بر انگيزي تبديل شده است . بايد ديد منظور از كارت ملي، كارت هوشمندي است كه بسياري از مردم هنوز ندارند يا همين كارتهاي معمولي؟ اگر هم با كارت ملي معمولي و هم با شناسنامه مي شود راي داد پس احتمال اينكه هر فرد حداقل دوبار قادر باشد راي بدهد وجود دارد! همچنين اين سوال مطرح است كه برگزاري انتخابات الكترونيك در برگزاري انتخابات سالم كمك ميكند؟ نحوه برگزاري اين انتخابات به چه صورت است؟ آيا به انتخابات اين دوره ميرسد يا خير؟
برگزاری الکترونیکی یک سوم انتخابات
رئیس ستاد انتخابات کشور 27 آبان در جمع خبرنگاران از برگزاري یک سوم انتخابات الکترونیکی در انتخابات مجلس خبر داد و گفت: يکسری اصلاحات در قانون انتخابات لازم است که در حال بررسی بوده و الکترونیکی شدن انتخابات در کلانشهرها به هرحال تصویب شد و ترکیب هیات اجرایی دو انتخابات در صورت تصویب در صحن مجلس اجرایی میشود. محمدحسین مقیمی با بیان اینکه نهمین دوره مجلس در 14 حوزه رأیگیری ماشینی انجام شد، بیان کرد: تجارب خوبی از رأیگیری الکترونیکی کسب شد که در این دوره با تصویب دولت اعتبارات برگزاری یک سوم انتخابات بهصورت الکترونیکی مصوب شد.
رئیس ستاد انتخابات کشور با بیان اینکه سختافزار و نرمافزار رأیگیری الکترونیکی تهیه و تأیید شده است، افزود: این نرمافزار از سوی شورای نگهبان در حال بررسی است و با تصویب و تأیید شورای نگهبان مورد استفاده قرار میگیرد. وی با بیان اینکه در 430 شهرستان با 207 حوزه انتخابی انتخابات برگزار میشود، بیان کرد: پیشبینی میشود 4 تا 5 هزار نفر کاندیدای احتمالی مجلس شوند.
عليرضا دقيقي نيز در گفتوگو با «قانون» گفت: بهطور كلي براي اينكه انتخابات به صورت الكترونيكي باشد بحثي مطرح ميشود كه ابزار اخذ راي به چه صورت بوده چون ممكن است اين ابزار دستي يا به صورت الكترونيكي باشد. منتها مطلبي كه در جامعه مورد غفلت واقع شده اين است كه در دنيا هرآنچه بين حاكميت ومردم يا بين شركت ها و آن كساني كه سرويس ميگيرند وجود دارد بايد از نرم افزاري كه به صورت متن باز است استفاده شود كه اين مسئله مورد توجه نيست. معناي اين مسئله اين است كه بايد مردم آن نرم افزار به اصطلاح (ديتيل آن نرم افزار )را بر روي سايت بگذارند تا مردم بدانند شيوه عملكرد آن به چه صورت است. كساني كه از سوي مردم انتخات شدهاند كساني هستند كه روي آن نرم افزاري كه متن باز است نحوه عمل برنامه را مشاهده ميكنند تا بدانند كه برنامه به چه صورت و به چه شيوههايي عمل ميكند.
نرم افزار متن باز به مردم اطمينان ميدهد
وي ادامه داد: به طور كلي به اين نرم افزارها نرمافزارهاي متن باز يا open source ميگوييم. در بين كشورها، كشور هند به اين نرم افزار روي آورده است. يعني به تمام دواير دولتي مانند بانكها وزارت كشور يا هر كسي كه بخواهد از اين نرم افزار استفاده كند و مخاطب آن مردم باشد گفته شده تا از اين نرم افزار متن باز استفاده كنند تا در اختيار مردم باشد. يعني اطمينان را به مردم ميدهد تا آنها بدانند كه اين نرم افزار به درستي كار ميكند.
با انتخابات الكترونيك راي دادن و ندادن افراد مشخص ميشود
اين وكيل دادگستري در رابطه با خوب يا بد بودن انتخابات به صورت الكترونيك توضيح داد: اين نرم افزار هم خوب و هم بد است. از اين جهت خوب است كه به كار سرعت ميدهد و به راحتي ميشود آرا را شمارش و بلافاصله نتايج را اعلام كرد. منتها بدي اين مسئله اين است كه آن نرم افزار اطلاعاتي را كه از افراد جمع آوري ميكند مشخص ميشود چه افرادي در جامعه راي دادهاند و چه افرادي راي نداده اند. به هر حال يك بانك اطلاعاتي مهيا و براساس آن بانك اطلاعاتي، اطلاعاتي از افراد ذخيره ميشود كه شايد با حق تعيين سرنوشت كه چه كساني خواستند شركت كنند يا شركت نكنند مغاير باشد يا سوءاستفاده هايي از آن شود.
نرم افزار انتخابات بايد تاريخ تولد و فوت داشته باشد
دقيقي خاطر نشان كرد: الكترونيكي كردن انتخابات اگر بخواهد استفاده درستي از آن بشود خوب است. ولي به نظر بنده اگر متن باز باشد يعني ما ببينيم چه اطلاعاتي را آن نرم افزار ميتواند جمع آوري و ذخيره كند و از چه اطلاعاتي استفاده ميكند و تاريخ استفاده و تاريخ انتهاي آن نرمافزار چه زماني است چون برخي نرم افزارها تاريخ تولد و فوت دارند كه در رابطه با اين موضوع بايد مشخص شود.
الكترونيكي كردن انتخابات با رعايت قواعد، كمكي به انتخابات سالم است
وي افزود: اگر اين قواعد رعايت شود به نظر ميرسد براي انتخابات مفيد است اما اگر رعايت نشود به خصوص در بخش شمارش به نظر بنده نميتواند انتخابات خوبي باشد. به طور كلي بايد در نظر گرفت سخت افزار هايي كه استفاده ميشود به چه صورت است كه اگر انتخابات به صورت الكترونيك باشد سخت افزار هاي مورد استفاده به صورت كارتخوان است يعني ريد ميكند و ريد كردن آن ميتواند يك بخش مهمي محسوب شود چون ميتوان در نظر داشت كه اطلاعاتي كه دريافت و ثبت كرده درست است ياخير؟
انتخابات الكترونيك مختص به يك دوره نيست
اين وكيل دادگستري در پايان ذكر كرد: اگر بنا را بر اين بگذاريم كه اين انتخابات به صورت الكترونيكي برگزار شود بايد در نظر داشته باشيم كه تمام انتخابات اينگونه باشد چون نميتوان پذيرفت در يك دورهاي انتخابات الكترونيكي باشد و در دوره ديگر الكترونيكي نباشد چون اين مسئله به نوعي شبهه برانگيز ميشود. در رابطه با اينكه انتخابات الكترونيكي به اين دوره از انتخابات ميرسد يا خير؟ بايد گفت كه اين نرم افزار ها در سازمان سنجش وجود دارد و نيازي به نوشتن ندارد پس ممكن است به اين دوره از انتخابات برسد. همانطور كه مشاهده شد با توجه به الزام ها و مزایای انتخابات الکترونیک، لازم است همه نهادهای متولی امر انتخابات در حوزه های قانونگذاری، اجرا و نظارت دست به دست هم دهند تا نظام انتخاباتی کشور هر چه زودتر از روش سنتی به روش الکترونیک تغییر کند اما اين تغيير بايد به گونهاي باشد كه اطمينان مردم را به خود جلب كند تا شاهد مشارکت بیش از پیش شهروندان در امور مرتبط با اداره کشور و شکوفایی نهال همدلی و همزبانی دولت و ملت باشیم.