درصحن: «اعتراض» عنوان ستونی است که تا روز انتخابات ۹۴ (هفتم اسفند سال جاری) به معرفی کاندیداهای رد صلاحیت شده و واکنش آنها نسبت به رد صلاحیت شان اختصاص یافته است. درصحن عینا اعتراض رد صلاحیت شدگان را منتشر می کند.
مصطفی معین
سمت: وزیر سابق علوم در دولت هاشمی و خاتمی
حوزه انتخابیه: شیراز
گرایش: اصلاح طلب
دلیل رد صلاحیت:
عدم التزام عملی به اسلام
عدم التزام عملی به قانون اساسی و اصل ولایت فقیه
توضیح کاندیدا:
اینگونه رد صلاحیت ها ناشی از سه ضعف عمده است:
۱- اگر بخواهیم اصولی و بلندمدت نگاه کنیم، در راس همه اینها ضعف فرهنگ سیاسی و کمبود شدید نهادهای مدنی در کشور و ضعفهای توسعه سیاسی است. اگر مردم ما در قالب احزاب سیاسی و تشکلهای مدنی و صنفی، شهروندانی توانمند و کاملا روزآمد و آگاه باشند، در زمان خود روزنامهها را خوانده باشند، مباحث مجلس را گوش کرده باشند و شناخت و ارزیابی از تکتک افراد داشته باشند، چنین اتفاقی رخ نمیدهد.
۲- مسئله بعد به نظر من، نخبگان کشور هستند؛ روشنفکران، استادان دانشگاه، معلمان، تحصیلکردههای دانشگاهی که ما کم نداریم. جامعه دانشگاهی و دانشآموختگان ما بیش از٢٠ میلیون نفر هستند. این گروهها باید در جهت آگاهیدادن به مردم و جامعه خود،احساس مسئولیت کنند؛ این مسئولیت هم اخلاقی است، هم اعتقادی و هم انقلابی و هم اصلاحطلبانه. ما در این زمينه ضعف داریم. به نظر من نخبگان کشور مسئولیت خطیری دارند. نخبگان درست مثل حکومت، هردو، گروههای مسئولی هستند که باید پاسخگو باشند. اما نخبگان ما کم وقت میگذارند، انگیزه کافی ندارند، خطرپذیر نیستند و این نکته مهمی است.
۳- ضعف بعدی به خود دستگاه اجرائی، یعنی خود دولتها و سیستم اجرائی، برمیگردد که باید در جهت تحول در نظام انتخاباتی، اصلاح قانون انتخابات، مکانیزهکردن و شفافترکردن مراحل آن اقدام کند.
البته در این دولت هیأتهای اجرائی نسبتا خوب عمل کردند. خوب یعنی اینکه بیطرفانه عمل کردند، نه اینکه به نفع جناح خاصی کار کرده باشند. ایدهآل نبوده اما نسبت به دورههای قبل بهتر عمل کردهاند. من امیدوارم این ضعف اصلی، اصلاح شود. این مستلزم این است که نوع نگاه خود را تغییر دهند. همه بپذیرند انتخابکننده اصلی، مردم هستند. شما دیدگاه امام را در نظر بگیرید. مرتب میگفتند «میزان رأی مردم است»، «مردم احتیاج به قیم ندارند». یا رهبری میگویند رأی مردم حقالناس است و شقوق مختلف آن را موردبحث قرار میدهند. به نظر میرسد اگر بخواهد حقالناس رعایت شود، معنایش این است که مردم، خود انتخاب کنند. مگر آنهایی که طبق قانون به لحاظ اخلاقی، عملکرد سیاسی یا هرچه که بوده، حائز شرایط نباشند و به این دلیل که مشمول قانون نیستند، نتوانند وارد مجلس شوند.
با دیگر کاندیداهای رد صلاحیت شده انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی و انتخابات پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری، اینجا آشنا شوید.