روزنامه قانون- گلاره کلانتری: زنان به دنبال افزایش سهم خود از کرسیهای مجلس آینده هستند و با جدیت و برنامه محور، تحقق هدف خود را دنبال میکنند. این مهم را ميتوان از کمپین سازیها و جلسات کارشناسی و تحلیلی در مورد چگونگی رسیدن به افزایش سهم زنان در مشارکت سیاسی کشور فهمید و روز گذشته نیز، نشستی با موضوع زنان و افزایش سهم حضورشان در انتخابات برگزار شد. چهرههای سیاسی و فعال حوزه زنان در این نشست، نسبت به قانونی شدن سهم ۳۰ درصدی زنان از کرسیهای مجلس آینده ابراز خوش بینی کرده و راههای زمینه سازی برای تحقق این موضوع متذکر شدند. «فاطمه راکعی»، «ژیلا شریعتی پناهی»، «شهربانو امانی» و «فروز رجایی فر» کارشناسان این نشست بودند که جملگی بر ضرورت جدیت بیشتر زنان برای کسب کرسیهای بیشتر در مجلس آینده برای طرح و تحقق مطالبات زنان در جامعه تاکید کردند. گزارش «قانون» از این نشست را در ادامه میخوانید:
زنان از هم اکنون برای حضور در مجلس اعلام آمادگی کنند
پیامبر اکرم (ص) میفرمایند: «تکریم نمیکنند زنان را جزکریمان و اهانت نمیکنند جز لعیمان». این صحبتهای آغازین «ژیلا شریعت پناهی»، نویسنده و فعال حوزه زنان بود که به عنوان آغازگر نشست «زنان و انتخابات» گفت: در شرایط فعلی، زنان میخواهند آقایان برابرطلب و منصف بوده با زنان در اداره امور همکاری و همیاری کنند و زنان هیچ وجه قصد دودسته شدن فضا را ندارند و بلکه با روش مدنی، به دنبال احقاق حقوق خودشان که هزارو۴۰۰ سال پیش برایشان تعبیه شده، هستند. وی با اشاره به تشکیل کمپینی برای تحقق سهم ۳۰ درصدی زنان در مجلس اشاره کرد و افزود: امروز که بحث کمپین سهم ۳۰ درصدی زنان در مجلس آینده مطرح شده، هیچکس نمیتواند برچسبی به زنان در قبال این موضوع بزند، چراکه در اتحادیه بینالمجالس، صراحتا دولت ایران قبول کرده که تا پایان سال ۱۳۹۴، ۳۰ درصد از نمایندگان مجلس زن باشد و اگر این اتفاق نیفتد، مجلس ایران امتیازاتی را در اتحادیه فوق از دست خواهد داد. از این رو، یک موقعیتشناسی بسیارخوبی است تا سهم زنان داده شود و مسئولان نیز به این فکر افتادهاند که زنان جامعه به رشد لازم برای افزایش حضورشان در مجلس رسیدهاند. این فعال حوزه زنان ادامه داد: یکی از برنامههایی که به عنوان اولین گام برای رسیدن به این مهم توصیه میکنم، موضوع نامنویسی از زنان داوطلب نامزدی در انتخابات مجلس است و باید بر روی آن متمرکز بود. اگر زنان به تعداد زیاد برای نامزدی مجلس نام نویسی نکنند، چطور میتوانند مطالبه حق خود را داشته باشند که رهسپار مجلس شوند. در این میان، آقایان هم باید خانمهای صاحب صلاحیت را تشویق کنند که برای مجلس نام نویسی کنند. شریعتپناهی تصریح کرد: قانون میگوید خانمی که بالای ۳۰ سال و کمتر از ۷۵ سن دارد و دارای فوق لیسانس یا دارای مدرک لیسانس یا با ۱۰ سال سابقه مدیریت باشد امکان نامزدی مجلس را دارد. سپس با تایید شدن، در شورای نگهبان باید صحبت کرده و این اقناع بهوجود آید که نباید هیچ تبعیض حقوقی در قانون مدنی میان زن و مرد باشد. بعد از اقناع سازی زنان تایید شده، گام بعدی باید در تنظیم پوسترها باشد و زنان باید مطالبه محور و نه شخص محور شوند. ما باید وکیل مردم باشیم نه وکیل یک قشر خاص یا وکیل خودمان. باید جستوجو کنیم که مردم چه چیزی میخواهند آنها را در پوستر خود بنویسیم. این کارشناس مسائل زنان با بیان اینکه برای تغییر فرهنگ در جامعه ۳ راه حل وجود دارد که باید این راه حلها را باهم پیش برد تاکید کرد: در دراز مدت باید به تربیت فرزندان توجه داشته باشیم، چرا که در نسلهای بعدی فرزندان ما هستند که مسئولان جامعه میشوند و اگر براساس حقوق برابر و تبعیض نبودن تربیت شوند، دیگر مشکلی نخواهد بود. نسل جدید در خانوادههایی تربیت شدهاند که برابری بین زن و شوهر برقرار بوده است. وی ادامه داد: در برنامه میان مدت، مسئله عوامل فرهنگساز اعم از صداوسیما، رمانها، کتابها روزنامهها و سایر رسانه جمعی باید مورد توجه قرار گیرند و هر چقدر سد سانسور در جامعه وجود داشته باشد، نمیتوان از این سدهای رسیدن به حقوق زنان عبور کرد. سومین راهحل نیز همین کاری است که ما انجام میدهیم، یعنی تغییر رويه فعلي انتخابات که اگر یک رويه تغییر پیدا کرده و جلوتر از فرهنگ جامعه حرکت کند، میتواند زمینه ساز تغییر شود.
کیفی سازی حضور زنان به جای افزایش کمی
«فروز رجایی فر» دیگر فعال حقوق زنان از دیگر سخنرانان این نشست بود که مخالفت خود را با طرح موضوعاتی همچون تعیین سهم ۳۰ درصدی برای زنان در مجلس داشت. وی با بیان اینکه اگر هر حرکتی بخواهد دفاع از حقوق زنان در جمهوری اسلامی داشته باشد و این حرکت، از کانال غیر اسلامی انجام شود، قطعا غیرممکن است، اظهارداشت: یکی از موانع حضور زنان در عرصههای تصمیم سازی، عدم حمایت از زنان است. اکنون همکاری و همدلی موثر در فعالیتهای شبکههای اجتماعی زنان نیست و غلبهای بر هنجارهای اجتماعی و ساختارهای مرد محور نمیشود. امروز رسانه ملی میتواند از زنان درخواست کند که در این عرصهها حضور داشته باشند، اما این کار را نکرده و حمایت نمیکند. وی ادامه داد: فقدان آموزش مناسب در نقش زنان در جامعه و نبود سیستمهای انتخاباتی مناسب سبب شده تا در بسیاری از امور بحق زنان توجه نشود. شخصا معتقدم که در زنان آنقدرشأن و منزلت وجود دارد که نباید براساس و روش سهمیه بندی وارد انتخابات شوند و براساس شایسته سالاری میتوانند حضور داشته باشند. این شایسته سالاری باید به نوعی نمایش داده شود. این فعال حوزه زنان با طرح پیشنهادی برای پررنگتر کردن حضور زنان در مجلس خاطرنشان کرد: باید به جای عدد دادن و سهمیه خواستن، شعار منطقی را مطرح کنیم و شعار میتواند این باشد که هر کمیسیون مجلس لازم دارد یک زن در آن وجود داشته باشد. حتی بعضی از کمیسیونها مثل کمیسون آموزش و پرورش و بهداشت و درمان میتواند بیشتر از یک زن به عنوان نماینده داشته باشد. قطعا با طرح این گونه شعارها، به جای اینکه نگاه کمی به حضور زنان داشته باشیم نگاه کیفی و اثر گذار حضور زنان در مجلس را دنبال خواهیم کرد.
مسائل زنان از درون مدرسه حل شود
«شهربانو امانی» فعال زنان و عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران نیز به عنوان دیگر سخنران این نشست گفت: همان کسانی که نمیخواهند فضا را برای تغییر ببینند و صدای مردم را بشنوند، مانع از حضور یک فعال زن شدند. جریان تندروي همیشه زیاده طلب نمیخواهد قدرت نامشروع خود را از دست بدهد و از این رو مانعتراشی میکند. وی در ادامه با بیان اینکه در مجلسی که مردان نمیخواستند قانونی را تصویب کنند، زنان پیشگامانهتر از مردان، قوانینی را علیه زنان تصویب کردند تصریح کرد: زن را به عنوان ویترین در مجلس نمیخواهیم و این ۳۰ درصد آورده من وشما نیست. چقدر باید یک بام و دوهوا وجود داشته باشد؟ یکی از وظایف ما این است که در حقوق زنان مطالبه گر باشیم و یکی از این مطالبات، حضور در عرصههایی است که در آن حضور نداریم. امانی با طرح این سوال که «چرا زنان کاندیدای مجلس خبرگان نمیشوند؟» اظهارداشت: امروزچرا زنان در بطن جامعه حضور نمییابند؟ ما به عنوان نیم پیکره جامعه که نیم دیگر را تربیت کردیم، اگر اجازه میدادند حضور پر رنگ تری داشتیم. زنان میتوانند در کنار همسرانشان تلاش برای ساختن زندگی بهتر کنند. اگر بتوانیم زندگی بهتری داشته باشیم پس جامعه بهتر میشود. وی گفت: باید در ابتدا قوانین موجود در کشور را نقد کرد، چرا باید خانمی که به عنوان قهرمان کشور محسوب میشود، نمیتواند برای مسابقات از کشور خارج شود؟ امروز محدودیتهای زیادی در حضور زنان در عرصههای اقتصادی و سیاسی وجود دارد که باید همه این مشکلات در جامعه و ابتدا از درون مدرسه حل شود.
زنان، فرهنگ سازی کنند
«فاطمه راکعی» نماینده اسبق مجلس شورای اسلامی نیز آخرین سخنران نشست بررسی زنان و انتخابات بود که گفت: اکنون با صحبتهایی که در ۳ طیف مختلف صورت گرفت، بین طیف اصولگرا، اصلاح طلب و جمع زنان فعال مدنی همصدایی شکل گرفته است. در جاهایی صداهای مختلفی شنیده میشد و مثلا اینکه برای سهم ۳۰ درصدی حضور زنان لابی کرده وآمادگیهای لازم را داریم. وی به مصاحبهای در شبکههای اجتماعی برای حضور زنان در مجلس اشاره کرد و افزود: فکر میکنم زنان همانطور که همیشه پیشگام بودند، اکنون هم باید در دموکراسی پیشگام باشند و برای استفاده عملی و واقعی از خرد جمعی در تحقق منافع گروهی، ازخودگذشتگی کنند. این فعال حوزه زنان تصریح کرد: اکنون نیاز به ایثارگریهای سیاسی برای رسیدن به حقوق زنان و تحقق توسعه پایدار داریم و باید فرهنگ سازی از سوی تک تک شما (زنان) برای اثبات حقوق خود صورت گیرد. به گفته راکعی، زنان به علت مسئولیتپذیری، خیرخواهی و دیگرخواهی برای حفظ منافع کشور باید بیش از قبل مورد توجه قرار گیرند چرا که همواره نشان دادهاند نگران حقوق و منافع خود نبوده و به آینده بهتر نسلها میاندیشند.